
 

   

 
 

      

    8 October 2025 

    

           

            

Sped n. 62/25 

 

Re: AMF Italia response to the “EBA Draft Guidelines on the sound management of third-

party risk” 

 

Question n. 1: Are subject matter, scope of application, definitions and transitional 

arrangements appropriate and sufficiently clear?  

 

As a general remark we would like to underline that the boundary between ICT and non-ICT 

arrangements remains ambiguous, which may result in inconsistent interpretations and 

applications by financial entities. It is therefore essential that the EBA provides a clearer 

delineation of which agreements fall within the scope of these Guidelines and which are instead 

subject to the provisions of DORA. 

In particular, the criterion used to determine whether an agreement is ICT-related or non-ICT, 

as described in the ESAs Q&A “DORA030 – 2999” and referred to in footnote 42 of the 

Guidelines, does not fully address the issues arising from the decision made by the financial 

entity regarding more complex existing agreements that encompass a variety of services and 

activities. 

For such agreements, once the financial entity has determined whether to classify them as ICT 

or non-ICT (and therefore whether to subject them to the DORA framework or to the 

Guidelines), various risk management scenarios may arise (pre-contractual, monitoring, 

strategies, etc.). For instance, in the event of an ICT-related incident, the competent authority 

could observe that a “complex” agreement—mainly involving non-ICT services but also 

including ICT services supporting a CIF—has not been managed under DORA requirements, 

leading to findings of omissions in the register. 

Therefore, in the case of complex agreements, it would be helpful for financial entities if the 

EBA were to provide a clearer position, explicitly stating that when the non-ICT service is 

relevant (and thus essential), DORA should not apply; or, alternatively, clarifying that the mere 

inclusion in the agreement of an ICT service supporting a CIF, even if not material, brings the 

entire agreement within the scope of DORA. 

Furthermore, with respect to the scope of the draft Guidelines, we kindly request the following 

clarifications: 

- In the case of a banking group where the parent company qualifies as a significant credit 

institution, should subsidiaries that are prudentially consolidated — but not explicitly 

listed among the addressees of the Guidelines — also fall within the scope of 

application? For instance, intermediaries under Article 106 of the Italian Consolidated 

Banking Act (TUB) or asset management companies, given that, unless we are 

mistaken, only branches are expressly mentioned in the draft Guidelines. 
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- In light of the definitions of “Third-party arrangement”, “Third-party service provider” 

and “Intra-group third-party service provider”, is it correct to consider agreements 

between branches of an EU credit institution and/or between the parent company and 

an EU branch of a European credit institution as out of scope of the draft Guidelines? 

- In the event that the Guidelines also apply to the agreements referred to in the previous 

point, and without prejudice to the principle of proportionality, is it correct to assume 

that such agreements would be subject to the full application of the Guidelines, or would 

certain derogations apply. 

- Is it confirmed that the distinction between outsourcing and purchasing is not relevant 

for the draft Guidelines and that, therefore, both types of agreements fall within their 

scope of application under the same terms? 

Finally, we would like to highlight the need for closer alignment with the BRRD framework 

regarding the concept of a “critical or important function.” While the Guidelines indicate that 

the definition also includes “critical functions” as defined in Article 2(1), point (35) of the 

BRRD, we note that certain differences exist between the respective taxonomies (see SRB 

Guidance on the Critical Functions Report: “the reporting requirements for CIR 2018/1624 

template Z 07.01 “Critical Functions” rows 0160-0240 (Payment, Cash, Settlement, Clearing, 

Custody)”. 

Question n. 2: Is Title II appropriate and sufficiently clear?  

In the current Italian regulatory framework, above all, the principle of proportionality is 

anchored to the size of financial institutions, whereby larger and more complex entities 

are required to establish more robust governance and control arrangements compared to 

smaller and less complex institutions. 

At the same time, proportionality is calibrated to the risk profile associated with the 

outsourced activity: within the scope of outsourcing, only functions classified as Critical 

or Important Functions (CIFs) are subject to enhanced safeguards (e.g., monitoring of 

subcontracting chains, notification of material changes). 

In light of the above, we note that the draft Guidelines under consultation extend the 

scope of application to all ongoing arrangements with third parties supporting critical 

functions. Moreover, section 11.2 provides that the risk analysis of such arrangements 

(including the scenarios of possible risk events) must be carried out in the same manner, 

regardless of whether the service provided qualifies as a CIF or not (with the exception 

of subcontracting referred to in paragraph 77). 

The most critical aspect, however, concerns the contractual phase, where the 

strengthened safeguards that, in the previous Guidelines, were limited to the outsourcing 

of CIFs, are now extended indiscriminately to all contracts (see paragraph 85). 

In our view, these extensions undermine the fundamental principle of proportionality, 

whereby only CIFs were previously identified as activities requiring the most stringent 

safeguards. In practice, institutions would be required to treat all third-party agreements 

with the highest level of scrutiny and conduct equally thorough risk analyses for all 

contracts. This would equate agreements worth tens of millions of euros with those 

worth only a few thousand euros. 
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We therefore consider it appropriate that EBA: 

 

• define objective parameters for risk assessment; 

 

• require institutions to classify in-scope agreements on the basis of such parameters, 

allocating them to 2–3 categories of increasing risk; 

 

• set differentiated requirements regarding safeguards and reporting of contractual 

changes, in line with the assigned risk category. 

 

- With reference to paragraph 32, since the work performed by the Financial Stability 

Board (FSB) and the Basel Committee on Banking Supervision (BCBS) have been 

considered in defining the Guidelines, in our opinion it should be amended to match 

what it stated in the FSB toolkit on third-party risk management published in December 

2023: “In line with the approach set out in Chapter 1, for the purposes of the toolkit, 

regulated financial institutions, to the extent they are engaging in financial services 

transactions, such as, correspondent banking, lending, deposit-taking, provision of 

insurance, clearing and settlement, and custody services, are generally not considered 

third-party service providers, and the financial services they provide are not in the 

scope of third-party service relationships. While these financial services might be 

objectively critical for any financial institutions that rely on them, the risks they raise 

are addressed through other, often more specific financial regulatory and supervisory 

frameworks.”. 

 

- We request confirmation that the exclusion of market information data services 

(Bloomberg, Moody’s, S&P, Fitch) from the list of functions outside the scope of 

application in paragraph 32 of the draft Guidelines is due to the fact that such 

information providers have been migrated into the ICT framework and are therefore 

included in Annex 3 of Regulation (EU) 2024/2957. 

- Paragraph 33 states that each entity defines which services/processes/functions should 

be considered as CIFs, and subsequently applies stricter requirements also to any 

relevant third-party providers. However, paragraphs 34 and 37 appear to reverse this 

order: if a financial entity outsources operational tasks related to internal control 

functions to a TPSP, it should always consider such tasks as CIFs—effectively allowing 

the third-party provider to determine whether the internal function is CIF or not.  

We therefore request that paragraphs 34 and 37 be amended to align with paragraph 33, 

leaving the responsibility to define the CIF or non-CIF nature of 

services/processes/functions with each financial entity. 
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Question n. 5: Is Annex I, provided as a list of non-exhaustive examples, appropriate and 

sufficiently clear? 

 

- As stated in the Guidelines, Annex I contains a table of certain functions “covered by 

the third party agreement” or “categories” under which the “third party arrangements” 

could fall, which can be used by financial entities as an example when compiling the 

register. Consequently, Annex I should not be a “Non exhaustive list of functions that 

could be provided by a third-party service provider” but a “Non exhaustive list of 

categories under which third party arrangements could fall”; we suggest therefore to 

change the title of Annex I accordingly, in order to avoid any conflict with paragraph 

32 of the Guideline and European laws/regulations/Guidelines already addressing what 

is permitted/not permitted with reference to the delegation of a certain function.   

 

- In Annex 1, among the functions falling under the “Lending” category and which may 

be covered by agreements with third parties, there appears “Client acquisition, sales and 

origination.” Since this service has never been considered outsourcing, we request 

clarification on how this aligns with credit brokerage agreements and distribution 

agreements. 

 

- We request clarification on the distinction between the category “administrative 

services” in Annex I and the activities excluded under point 32 of the Guidelines. 

 

- We kindly ask EBA to confirm that, even if “depositary tasks” are included in Annex I, 

their delegation will still be regulated by their applicable specific regulatory provisions. 

 

 


