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RE: Response to ESMA’s Consultation on the Draft RTS for an EU Code of Conduct 

for Issuer-Sponsored Research  

 

AMF Italia welcomes the opportunity to provide ESMA with comments on the Consultation 

Paper as better detailed here below. 

 

*** 

 

Question 1: Are you aware of or adhering to another code of conduct for issuer-sponsored 

research that ESMA could take into account? If so, which specific parts of the code of 

conduct would be of added value to consider for the EU code of conduct? 

In Italy, there is no specific national code of conduct for issuer-sponsored research. Therefore, 

the experience of other Member States, in particular the French "Charter of Good Practices on 

Sponsored Research", is a valuable reference.  

However, AMF Italia expects that the EU Code of Conduct will maintain the necessary 

flexibility to accommodate different market structures and avoid imposing rigid requirements 

that could make issuer-sponsored research less accessible or burdensome, also considering that 

research providers play an important role in ensuring coverage of SMEs admitted to trading on 

growth markets. 
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Question 2: Do you agree with the proposed approach? 

Esma's proposed approach (option 3) is a positive step as it builds on French best practice rather 

than introducing a completely new framework. However, certain aspects need to be clarified to 

ensure regulatory certainty and consistency. 

In particular, the EU Code of Conduct should explicitly state that issuer-sponsored research is 

subject to the same principles of independence and objectivity as research under MiFID II and 

avoid duplicating provisions already contained in the relevant Level 2 regulations. 

Question 3: Do you agree to mainly focus the requirements on research providers? Or do 

you think additional requirements are necessary for issuers? 

AMF Italia agrees to focus the requirements mainly on research providers. Imposing additional 

requirements on issuers could discourage them from being listed/admitted to trading on 

financial markets and/or from commissioning research (if on a voluntary basis), which would 

be counterproductive.  

Question 4: Do you agree with a minimum initial term of the contract of two years? Or 

should the initial term be more or less? Or should the code of conduct allow one-off 

reports, such as for initial public offerings? 

The two-year minimum contract period provides stability and continuity for issuer-sponsored 

research but may not be appropriate in all circumstances. A more flexible approach should be 

considered, allowing one-year contracts with renewal options without strict requirements. 

In addition, one-off reports should be explicitly allowed in the EU Code of Conduct, as they 

may be produced in some cases, particularly in the context of corporate events. 

Question 5: Do you agree with a minimum upfront payment of 50% of the annual 

remuneration? Or should that percentage be more, or less? 

For smaller companies, a minimum upfront payment structure could create liquidity constraints. 

In some cases, a staged payment approach would be preferable, allowing issuers to pay in 

several instalments. A flexible payment structure should therefore be allowed, as the 

independence of the research provider is not affected by the method of payment.  

Question 6: Do you agree with the information listed in Clause 7 of the code of conduct 

that research providers should make available to investment firms? Is there anything 

missing? 

The information requirements in Clause 7 are unclear as to the capacity of investment firms and 

do not seem to cover asset managers. Further clarification would be beneficial. 
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In addition, the requirement to share full contractual details of the arrangement between issuers 

and research providers could compromise business confidentiality. Key contractual terms 

should be sufficient to ensure that the receiving investment firm is adequately informed.  

Question 7: Do you agree that only when the issuer paid fully for the research, it should 

be made accessible to the public immediately? Or should research partially paid for by 

the issuer also be made accessible to the public immediately? 

We agree that only research that is fully paid for by the issuer should be made publicly available 

immediately and free of charge to all investors.  

Question 8: Do you think that any further requirements should be introduced in the code 

of conduct? 

Additional requirements should not be introduced. Further obligations could create barriers and 

limit the availability of issuer-sponsored research. 

 
 


